Bändi

LOHKAREEN TARINA

Olipa kerran kolme veljestä. Kaitsu, Kartsa ja Jarmo. Kun veljekset varttuivat, kukin heistä lähti vuorollaan kotimökistä maailmalle. Jarmo, nuorimmainen, lähti pohjoiseen. Poika vaelsi Lapin perukoille ja löysi tunturin syrjästä kodan. Siellä istui vanha äijä tupakkaa poltellen ja paloviinaa juoden. Jarmo kysyi mitä hänen tulisi elämällään tehdä. Soita poika rokkia, sanoi ukko. No miksikäs en, sanoi Jarmo ja osti kipakoimmat Hammondit mitä löysi.

Kartsa lähti kotoaan länteen. Naiset olivat hänen mieleensä. Kartsa oli kerran yötä suuren talon tyttären makuuhuoneessa, kun isäntä tuli haulikon kanssa, vangitsi pojan saunaan ja lähti hakemaan poliisia paikalle. Äkkiä saunan lukko alkoi rapista. Pitkäpartainen vanhus aukaisi oven ja päästi Kartsan vapaaksi. Mitä tahdot palkkioksi, kysyi poika. No mikset lauluja laittaisi? saneli ukko. Tee väkeviä lauluja. Niinpä niin, miksen tekisi, tuumi Kartsa.

Kaitsu, joka oli vanhin, lähti etelään ja saapui eräänä iltana Pispalaan. Pispalan Pulterin pöydässä istui taasen vanha äijä. Mitäs ukko tietää, kysyi Kaitsu. Tiedän mitä tiedän, mutta mikset sinä jo rumpuja soita? vastasi mies. No miksikäs en soittaisi, totesi Kaitsu, hommasi yrmeät rummut ja alkoi harjoitella.

Eräänä talviyönä Kaitsu soitteli pikku mökissään Pispalassa, kun ovi äkkiä aukeni. Sisään astuivat Kartsa ja Jarmo. He olivat nälissään ja viluissaan. Kaitsu kattoi pöydän ruoalla ja viinalla. Veljekset söivät ja joivat seitsemän päivää ja seitsemän yötä. Kahdeksantena aamuna veljekset heräsivät kauheassa kohmelossa. Mökin pihalla seisoi vanha ukko. Auta meitä ukko, pojat anelivat. Jokaisella meistä paha olo velloo ja päätä kivistää kuin kivenlohkare olisi harteille asetettu. Mikä avuksi? Siihen vastasi äijä: Otatte olkapäiltänne ne lohkareet, ne on tehty veljeydestä, vimmasta ja vapaudesta. Ja perustatte bändin. Kaiken itsestänne soitatte lauluina ja musiikkina maailmalle. Olkoon yhtyeenne nimi LOHKARE!

Kun Mikko Löytty ja Kaitsu Kääriäinen – intiaani ja kulkuri – liittyivät veljeskolmikkoomme Lohkareen alkutaipaleella 2011, oli bändi valmis.

Soittimien kanssaKaitsu Kääriäinen – kitara, laulu
Kartsa Huovinen – kitara, laulu
Jarmo Huovinen – koskettimet, laulu
Mikko Löytty – basso, laulu
Kaitsu Huovinen – rummut